BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Πνέει μένεα ο Ριζοσπάστης για την επίσκεψη - ομιλία του Τσίπρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος


Τελικά ο καθένας καταλαβαίνει αυτά που θέλει να καταλάβει και ειδικά από μια προεκλογική ομιλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχόλια που κάνει σήμερα η εφημερίδα Ριζοσπάστης για τη χτεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και την οποία κι εμείς δημοσιεύσαμε και σχολιάσαμε πριν λίγες ώρες:

http://kapetanisses.blogspot.gr/2012/06/blog-post_09.html

Άλλα όμως τα συμπεράσματα του Ριζοσπάστη για την ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα τα δικά μας. Τουλάχιστον στα περισσότερα σημεία. Και μάλιστα η αντίληψή μας είναι πως σε κάποια σημεία η κριτική του Ριζοσπάστη έμοιαζε να αφορά άλλο κείμενο από εκείνο που εμείς εντοπίσαμε στην οφίσιαλ σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο face book. Λες ο Τσίπρας να έκανε δυο ξεχωριστές ομιλίες; Ή ο Ριζοσπάστης παρέλαβε λάθος κείμενο;

Κατά το Ριζοσπάστη λοιπόν ο Τσίπρας χάιδεψε τα αυτιά των εφοπλιστών. Και για να γίνει πιστευτός παρέλειψε να αναφέρει τους λεονταρισμούς του Τσίπρα να πάρουν τα καράβια τους και να φύγουν από την ελληνική σημαία!

Κάντε και μόνοι σας σύγκριση το συγκεκριμένο σημείο, τι είπε ο Τσίπρας:


[...] Θα τους ζητήσουμε λοιπόν να αποδείξουν ότι την ελληνική σημαία στα πλοία τους δεν την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους. Την έχουν γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τη χώρα, την πατρίδα σε μια στιγμή που η οικονομία βουλιάζει. Αν δεν το θέλουν, δεν αξίζουν να έχουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους. Όποιος σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να στηρίζει την πατρίδα του. Και η πατρίδα μας είναι οι άνθρωποι που ζουν σ΄ αυτή την πατρίδα. Δεν σώζουμε την πατρίδα διαλύοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους εργαζόμενους, το λαό που ζει μέσα στην εξαθλίωση.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα συμμεριστούν αυτή την αλήθεια. Γιατί όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο δεν μπορούν κάποιοι να είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου και κάποιοι στα μετόπισθεν να απολαμβάνουν. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να βγούμε απ΄ αυτή την κρίση.[...]

και τι έγραψε ο Ριζοσπάστης:



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Υπόσχεται ανάπτυξη - πανηγύρι για τους εφοπλιστές

Κραυγαλέα αθώωση της ΕΕ για την κατάσταση στη Ζώνη, 
παρακάλια και «κίνητρα» στο κεφάλαιο για να φέρει δουλειές


Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα επισκέφτηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, για να πείσει τους εργάτες ότι η αστική διαχείριση μπορεί να ασκηθεί προς όφελός τους. Μόνο που οι εργάτες της Ζώνης του γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε απροκάλυπτα χάδια στους κεφαλαιοκράτες και δη τους εφοπλιστές και να ραπίζει κατά πρόσωπο το λαό λέγοντας ότι θα «ματώσουν τα πόδια του», σε μια προσπάθεια στην οποία «μπορεί και να μην τα καταφέρουμε».

Στην ομιλία του περίσσεψαν οι διαπιστώσεις για την εγκατάλειψη της περιοχής, για την ανεργία που τη μαστίζει, για την εικόνα διάλυσης της Ζώνης, την οποία αξιοποίησε, για να κραυγάσει δημαγωγικά «ή ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή»! Στην ομιλία του χάιδεψε το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εγκαλώντας το για λειψή πατριωτική συνείδηση, επειδή αναθέτουν την κατασκευή των πλοίων τους σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Για να δελεάσει αυτούς τους εφοπλιστές, ο Αλ. Τσίπρας τους διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν πρόσθετες ενισχύσεις, όταν επέκρινε προηγούμενες κυβερνήσεις που «λεφτά είχαν μόνο για τις τράπεζες, όχι όμως για επενδύσεις».

Με άλλα λόγια, λύση για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να παρακαλάνε οι εργάτες τους εφοπλιστές να πετάξουν κανά ξεροκόμματο από τα εκατοντάδες καράβια που χτίζουν στο εξωτερικό, κύρια στα ναυπηγεία της Κίνας. 'Η να αυξηθούν τα προνόμια των εφοπλιστών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη φροντίζει, όταν με κάθε μέσο επιχειρεί να υπονομεύσει τους αγώνες των ταξικών σωματείων της Ζώνης για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Απομονώνοντας το μνημόνιο από τη συνολική στρατηγική της ΕΕ, που έχει κυριολεκτικά μαραζώσει τη ναυπηγοεπισκευή και άλλους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική» η εικόνα της Ζώνης «θα είναι η εικόνα όλης της Ελλάδας». Ομως η εικόνα της Ζώνης ήταν ίδια και πριν το μνημόνιο, ενώ η εξαθλίωση θα βαθαίνει με όποια κυβέρνηση, απ' τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τους αστούς και την εξουσία τους, την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής.

Ανασυγκρότηση για ποιον;

Σε άλλο σημείο και αφού λεοντάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και «την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα» (!) δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα παραλάβει «καμένη γη» και ταμεία «κουφάρια», στρώνοντας από τώρα το έδαφος για να δικαιολογήσει την απόλυτη διαχειριστική ενσωμάτωση μετά τις εκλογές. Ο ίδιος διαμήνυσε στην πλουτοκρατία ότι θα δουν «ποιοι κλάδοι μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί και μπορούν να ενισχυθούν»! Αρα, ανάπτυξη εκεί που το κεφάλαιο μπορεί να βγάλει χρήμα και όχι εκεί που επιβάλλουν οι λαϊκές ανάγκες.

Η συγκεκριμένη φράση δείχνει το περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανάπτυξη που καθορίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και όχι βέβαια του λαού που στενάζει και υποχρεώνεται να εισάγει προϊόντα που ο ίδιος μπορεί να παράξει. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκε για «ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, ανόρθωσης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου και ιδιαίτερα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος», δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιό τους, όπως είπε, βασίζεται «στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το δημόσιο, που θα συνεργαστεί με τους φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως με τον ΟΛΠ, ο οποίος θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Παρακάτω πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, αλλά «σταδιακά, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, πρώτα και κύρια όμως ανακτώντας το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα».

Ελεγείες στους εφοπλιστές

Σε ό,τι αφορά στους εφοπλιστές κι εκεί είπε πως θα κάνουν «προσπάθεια να σταματήσει η ασυδοσία που υπάρχει στις σχέσεις» τους με το κράτος και «θα τους ζητήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι όταν η πατρίδα μας βρίσκεται σ' αυτή την κρίση δεν μπορεί αυτοί να σφυρίζουν κλέφτικα και να μην έρχονται εδώ να κάνουν επενδύσεις»!

Συνεχίζοντας να τους χαϊδεύει τα αυτιά, πρόσθεσε ότι «πέραν των φοροαπαλλαγών που έχει ο πολύ μεγάλος ελληνικός στόλος, κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικό για τη χώρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε (...) Θα τους ζητήσουμε λοιπόν να αποδείξουν ότι την ελληνική σημαία στα πλοία τους δεν την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους. Την έχουν γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τη χώρα (...) Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα συμμεριστούν αυτή την αλήθεια».


___________________________

Πού είναι η πρόταση του Τσίπρα:

Αν δεν το θέλουν, δεν αξίζουν να έχουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους. Όποιος σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να στηρίζει την πατρίδα του. 

Οέο; Την κατάπιε ο δαίμων του τυπογραφείου ή την αφαίρεσε η εμπάθεια του συντάκτη; 

Κι άλλο τόσο παραποιήθηκαν όσα είπε ο Τσίπρας για τις φοροαπαλλαγές. Όταν μάλιστα είναι γνωστή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή φόρου 500.000 ευρώ σε κάθε πλοίο και που έχει θορυβήσει τους εφοπλιστές τόσο που να αφήνουν να διαρρέουν πληροφορίες ότι θα πάρουν τα παπόρια τους και θα φύγουν. Κατά το Ριζοσπάστη όμως ο Τσίπρας χάιδεψε τα αυτιά των εφοπλιστών και τους υπόσχεται ανάπτυξη - πανηγύρι! 

Κοίτα να δεις που θα καταφέρουν να κάνουν αρεστό τον Τσίπρα τους εφοπλιστές! Βλέπεις έτσι θα μπορούν να ασκούν πιο εύκολα κριτική. Τουλάχιστον προς τα αυτιά που ο Ριζοσπάστης θέλει να χαϊδεύει. Τους εργάτες της ζώνης και γενικότερα τους ναυτεργάτες. 

Απορώ αν διάβασαν την ομιλία του Τσίπρα ή βιάστηκαν να τη σχολιάσουν έχοντας τη βεβαιότητα τι είπε και τι δεν είπε... 

Έχω όμως και ένα ακόμη ερώτημα προς το Ριζοσπάστη. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό πως δεν έχουν δυνάμεις στο λιμάνι και στη Ζώνη. Αντίθετα το ΚΚΕ έχει εκεί πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του. Τι έκανε λοιπόν τόσα χρόνια το ΚΚΕ για να προστατέψει τους ναυτεργάτες και τους εργάτες της Ζώνης από το εφοπλιστικό κεφάλαιο; 

Θα μου πεις έκανε απεργίες μα τα κόμματα του μνημονίου κήρυξαν επιστράτευση! Σωστό. 

Μόνο που το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό έκαναν και άλλα. Πχ διατήρησαν με πάθος και εμμονή τις διαχωριστικές γραμμές από όσα σωματεία δεν ελέγχουν. Πχ τους ναύτες. Και δεν επέτρεψαν τη δημιουργία κοινού μετώπου όλων των ναυτεργατών που αντιδρούσαν στη μνημονιακή πολιτική. 

Κι ακόμη ας μην ξεχνάμε πως τον Οκτώβρη του 2011, όταν στη Βουλή ψηφιζόταν το Πολυνομοσχέδιο, το ΚΚΕ ανέβασε στο Σύνταγμα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του από το λιμάνι και τη Ζώνη και βάζοντας πλάτη στη Βουλή σάπισαν στο ξύλο τους διαδηλωτές που σε σημαντικό βαθμό προέρχονταν από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

http://kapetanisses.blogspot.gr/2011/10/blog-post_29.html  (σχετική δημοσίευση στο ιστολόγιο εκείνη την εποχή)











Αλήθεια, ποιος είναι ο κύριος με τα άσπρα μαλλιά και το ρόπαλο που κοπανάει διαδηλωτές; Ή μήπως επρόκειτο για καμουφλαρισμένους εφοπλιστές; Οπότε δικαίως του λόγου ο ασπρομάλλης συνδικαλιστής τους σαπίζει στο ξύλο ως ταξικούς του αντιπάλους; 

Άσε που τώρα διαμαρτύρονται για τις γροθιές του Κασιδιάρη. Και τα μπουμπούκια της Χρυσής Αυγής. Όταν οι δικοί τους ξυλοφορτώνουν κόσμο, το κάνουν γαργάρα και το δικαιολογούν και ως άμυνα! 

Τους βαρέθηκα σου λέω όλους. Αυτούς και τα ψέματά τους. 

Ήμουνα νια και γέρασα και τα ίδια ψέματα να χαϊδεύουν τα αυτιά των αφελών και να γίνονται παρωπίδες. Η ίδια εκτός τόπου και χρόνου ανερμάτιστη πολιτική που δεν επιτρέπει στο λαό να διεκδικήσει και να κερδίσει. Παρά μόνο να μετράει τη μια ήττα μετά την άλλη. 

100.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στα καράβια τα τελευταία 30 χρόνια. Ούτε ένας, ούτε δύο. Μα το ΚΚΕ που το παίζει φιλεργατικό δεν κατάφερε τόσον κόσμο να τους συσπειρώσει, να τους οργανώσει, να πετύχει νικηφόρους αγώνες. Τους άφησε να γυρίσουν στα σπίτια τους, να αναζητήσουν ατομικές λύσεις ο καθένας. Όποιες και όσες. 

Και του φταίει τώρα ο Τσίπρας. Που εμφανίστηκε από το πουθενά και πάει για πρωθυπουργός! Που σάρωσε σε Αθήνα και Πειραιά στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά του. 

Τα δικά του λάθη το ΚΚΕ δεν τα βλέπει. Ή δεν τολμάει να τα παραδεχθεί. Για το κενό που άφησε ώστε να τρυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα να το παίζει πρώτο κόμμα. Και προσπαθεί εκ των υστέρων να του πριονίσει τα ποσοστά κατηγορώντας τον για πράγματα που δεν έκανε και δεν είπε... 

Σοβαρότητα, και πάλι σοβαρότητα θα αναζητήσουμε. Γιατί η κατάσταση θυμίζει καυγά πιτσιρίκων που ο ένας κατηγορεί ψεύτικα τον άλλο για να κερδίσει τη συμπάθεια των μεγάλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.