BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο από το γκρουπ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ στο face book. Γλαφυρά και παραστατικά αποκαλύπτει τι τραβάει μια γυναίκα ναυτικός που μένει έγκυος και χρειάζεται τις υπηρεσίες του Οίκου Ναύτη, αν την εξυπηρετούν στα πλαίσια που θέτει ο νόμος, πώς την αντιμετωπίζουν αυτοί που πληρώνονται από τις κρατήσεις των ναυτικών. 

Κι επειδή σε προηγούμενη ανάρτησή μας που αφορούσε και πάλι καταγγελία για συμπεριφορά προς τις γυναίκες ναυτικούς μας άφησαν διάφορα σχόλια πως πρέπει να γίνεται και επίσημα η όποια καταγγελία, σημειώνουμε προκαταβολικά πως αυτή τη φορά η θιγόμενη συνάδελφός μας προχώρησε και σε επώνυμη - επίσημη καταγγελία. Είναι και αυτός ο λόγος που αναδημοσιεύουμε το κείμενό της για να αποτελέσει παράδειγμα σε ανάλογες καταστάσεις και προς άλλες συναδέλφισσες. 

Παράλληλα με αφορμή και την καταγγελία αυτή δυναμώνει η πεποίθησή μας ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να συστήσουμε επίσημο φορέα εκπροσώπησης των γυναικών ναυτικών. Φορέας που θα έχει ως αντικείμενο την προστασία του θεσμού της γυναίκας ναυτικού και θα ασχολείται με τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες ναυτικούς, είτε ταξιδεύουν είτε για οποιοδήποτε λόγο έχουν βρεθεί στη στεριά. 

Ναι, υπάρχουν και τα σωματεία. Η ΠΕΠΕΝ για τις Καπετάνισσες, η ΠΕΜΕΝ για τις γυναίκες μηχανικούς ΕΝ (υπόψην ότι έχουμε και γυναίκες μηχανικούς στην ομάδα μας και πως τα μέλη του γκρουπ που έχουν την ιδιότητα της γυναίκας ναυτικού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα εκατό). Όμως ο ρόλος των σωματείων δεν είναι ακριβώς αυτός που θέλουμε και χρειάζεται για τη δική μας περίπτωση. Εμάς μας νοιάζει να προστατέψουμε το θεσμό είτε ταξιδεύουμε σήμερα είτε έχουμε εγκαταλείψει τη θάλασσα και είτε κάποιες βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους βήματα και επομένως δεν είναι μέλη των σωματείων. Καλοδεχούμενη βέβαια η όποια βοήθεια από τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά δε θα είμαστε ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες γυναίκες που συστήνουν έναν τέτοιο φορέα με ευρύτερο τομέα απ' αυτόν που ένα συνδικαλιστικό σωματείο έχει και εξειδικευμένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες. Πχ: 

  • ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΕΔΕΜ) ΛΕΚΚΑ 23-25, 105 62 ΑΘΗΝΑ 210 3247303 , 3257403 3247303 edem@tee.gr 
  • ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 60, 10679 ΑΘΗΝΑ 210 3641456 3616612, 3825814 
  • ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2, 10561 ΑΘΗΝΑ 210 6353436 6391369 6009432 3245539 6393296 
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ 13 11523 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210 6467937 6456680 eded@otenet.gr

Κάτι τέτοιο λοιπόν σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και εμείς. Και με κύριο αντικείμενο ξαναλέμε να προασπίσουμε το θεσμό της γυναίκας ναυτικού και ιδιαίτερα την παρουσία της γυναίκας στις γέφυρες των πλοίων. Να προβάλει προς τα έξω αφενός τα επιτεύγματα των γυναικών και αφετέρου να φέρει στο φως τα ξεχωριστά προβλήματα που τις απασχολούν και αναγκάζουν πολλές να εγκαταλείψουν τη θάλασσα ενώ και ικανότητες έχουν και τη θέληση να συνεχίσουν. Στόχος μας επίσης η αλληλοϋποστήριξη και η παροχή βοήθειας σε όλους τους τομείς. Από πληροφορίες σε νέα κορίτσια που σκέφτονται να ακολουθήσουν καριέρα στη θάλασσα μέχρι και για πρακτικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τις γυναίκες ναυτικούς. 

Για να μη νιώθει καμιά γυναίκα ναυτικός μόνη της απέναντι στις δυσκολίες που συναντά. Για να μπορεί να συζητήσει έστω με άλλες "ομοιοπαθείς" ό,τι την απασχολεί. Να βρει κατανόηση και να ακούσει συμβουλές από τις πιο έμπειρες. 

Όποια λοιπόν γυναίκα είναι, υπήρξε ή σκέφτεται να γίνει ναυτικός,  και θέλει να βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση, ας έρθει σε επαφή μαζί μας. Μπορεί να γραφτεί στο γκρουπ μας στο face book:




να μας αφήσει σχόλιο εδώ ή να μας στείλει μέιλ. (στοιχεία επικοινωνίας δημοσιεύονται στη στήλη περιεχομένων του ιστολογίου). 

Κι αν δεν το βρίσκει αναγκαίο να πάρει μέρος σε κάτι το συλλογικό, ας διαβάσει το κείμενο που ακολουθεί. Και τουλάχιστον ας παραδειγματιστεί από τα λόγια της συναδέλφισσας πως θα πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να μη μιζεριάζουμε λέγοντας "Ω καημένε, εγώ θα σώσω τον κόσμο..."  

Είμαστε καπετάνισσες και πρέπει παντού και πάντα να το αποδεικνύουμε. Είτε μέσα στο καράβι είτε και έξω στη στεριά. Καπετάνισσες με το κεφάλι ψηλά παντού και πάντα! 




ΤΕΤΑΡΤΗ,  9/05/2012. 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ.ΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠ'ΤΙΣ 08:00 ΩΣ ΤΙΣ 10:00.ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟΝ Ο.Ν ΚΑΤΑ ΤΙΣ 09:00 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ) ΟΙ ΕΓΓΥΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. 


ΡΩΤΗΣΑ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ,ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ , ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΟΡΟΦΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ. ΜΟΥ ΑΠΗΝΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΑ ΣΤΗΘΩ ΑΠΕΞΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ. 

ΡΩΤΗΣΑ ΠΟΣΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ 100. 

ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ,ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΓΚΙΣΕΣ. ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΒΡΙΣΚΩ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ,ΤΗΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΕ ΕΞΥΠHΡΕΤΗΣΕΙ,ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΤΗΣ ΕΞΗΓΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΥΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΘΙΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ.

ΦΑΝΕΡΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΜΟΥ (ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΜΟΥ),ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΠΤΡΙΑ.ΤΗ ΡΩΤΑΩ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΜΟΥ ΛΕΕΙ 80 (!) ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 10:30.

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ «ΚΟΛΛΑΕΙ».ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΛΗΠΤΡΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΑΙΜΑ. Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ,ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙ. Η ΑΙΜΟΛΗΠΤΡΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ,Η ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΓΚΙΣΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΣΦΗΝΑΚΙ» ΜΕ ΤΑ ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ. 

ΡΩΤΑΩ ΠΑΛΙ ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ,ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ… (!) ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΙΜΟΛΗΠΤΡΙΑ «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΩ ΑΙΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ» (Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΑΚΕΤΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟΥ). 

ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΩ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΕΞΩ ΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10:00, ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ;;;; 

ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ…

ΞΕΚΟΛΛΑΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ,Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΕΙ ΦΛΕΒΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΕΙ « ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΚΟΠΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗ ΞΑΝΑΤΡΥΠΗΣΩ»,

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΦΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΛΕΕΙ « ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΟΣ ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ,ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΓΕΝΝΗΣΩ;;;;;». 

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΩ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΙΑ.ΤΟΣΗΝ ΩΡΑ ΔΑΓΚΩΝΟΜΟΥΝΑ.ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ,ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΗ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΜΑ ΔΕ Σ’ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ!!!!

ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΗΤΑΝ Η ΣΚΟΤΟΔΕΙΝΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΖΑΛΑΔΑ. ΕΦΥΓΑ ΑΠ’ΤΟΝ Ο.Ν , ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΕΚΕΙ.ΗΜΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ.



ΤΕΤΑΡΤΗ ,30/05/2012.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ,ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΕΙΧΑ ΗΔΗ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΗΝΑ ΜΟΥ.

ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 09:35. ΨΑΧΝΩ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑ .ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.Ο ΓΚΙΣΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ.ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΜΟΥΜΕΝΗ ΤΗ «ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ» ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΩ ΤΟ ΣΗΜΑ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ» ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ. 

ΞΑΝΑ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ,ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΑΠ’ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ.

ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΕΞΗΓΩ ΟΤΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠ’ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΗΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΓΥΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΗΘΩ ΕΞΩ ΑΠ’ΤΟΝ Ο.Ν ΑΠ’ΤΙΣ ΕΦΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ,ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΡΗΣΗ,ΖΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ,ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠ’ΑΥΤΕΣ ΩΣ ΜΗΤΕΡΕΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΨΕΥΔΟΜΑΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠ’ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΚΑΠΙΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ,ΜΟΥ ΑΠΗΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ Ο.Ν ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΛΕΟΝ. 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Ο.Ν ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΡΟΦΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ.

ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΠΟΥ ΕΞΩ ΑΠ’ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΧΡΕΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ .ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ. ΠΗΡΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ,ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕ Ο ΝΟΜΟΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΜΕ ΝΑ ΕΧΩ ΚΟΚΚΙΝΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΩ. 

ΞΑΝΑ ΚΑΤΩ ΣΤΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ,ΣΥΝΑΝΤΩ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ,ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ,ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΛΕΟΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠ’ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ , ΤΟΥ ΕΞΗΓΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ. 

ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ «Ε ,ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; (ΜΑ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ,ΑΠΟΡΗΣΑ) ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ,ΕΧΩ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ). 

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΠΟΥΝ. ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ,ΕΛΕΙΠΕ. 


ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ. 

ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΑ ΦΑΩ,ΑΝΑΚΤΩ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ. ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. 

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ, ΜΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΝ. 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΩΣ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο.Ν.

ΜΕΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ ,ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΜΑΚΡΥΓΟΡΗΣΑ, ΡΩΤΩ: ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΠ’ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ; ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο Ο.Ν ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ; ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΥΦΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ;ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ,ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΓΥΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ Μ’ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΖΑΝΙ.

ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΟΛΕΣ ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΤΕ ΑΠ’ΤΟΝ Ο.Ν ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ. ΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ Ο.Ν ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΛΕΜΕ, Ω ΚΑΗΜΕΝΕ ΕΓΩ ΘΑ ΛΥΣΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; 

ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. 

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΘΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.